DI 19.01.21

Een Jihad van Liefde

Rataplan / Amara Reta en Rashif El Kaoui

Naar aanleiding van de geldende coronamaatregelen mogen secundaire scholen geen theater/filmbezoek organiseren. Deze voorstelling werd verplaatst naar volgend schooljaar.

In overleg met verschillende gezelschappen hebben we een alternatief aanbod uitgewerkt voor het secundair. De cultuurverantwoordelijke van je school werd hiervan op de hoogte gebracht. Ook interesse? Stuur een mailtje naar veerle@ccdeschakel.be en we spreken verder af.

 

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. In het boek Een Jihad van Liefde, opgetekend door David Van Reybrouck, vertelt Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri wist heel veel mensen te raken. Van het boek Een Jihad van Liefde gingen al meer dan 100 000 exemplaren over de toonbank. Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe brengen nu Mohameds verhaal en zijn ongelofelijke veerkracht op de scène.

We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

"'Een Jihad van Liefde' voegt iets aan het boek van Van Reybrouck toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren.
- Het Nieuwsblad, Magali Degrande ★★★★

--

Spel en tekstbewerking: Rashif El Kaoui, Amara Reta - Regie en tekstbewerking: Hans Van Cauwenberghe - Decor: Saskia Louwaard en Marrigje Poelstra - Kostuum: Maartje van Bourgognie - Een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma - Met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap


www.rataplanvzw.be

DATUM DI 19 JAN. 2021
UUR 10:30
TITEL EEN JIHAD VAN LIEFDE
UITVOERDER RATAPLAN / AMARA RETA EN RASHIF EL KAOUI
LOCATIE SCHOUWBURG
PRIJS €9
DOELGROEP 5DE SECUNDAIR, 6DE SECUNDAIR
GENRE THEATER