Media mash-up – filmworkshop

JEF.

Propaganda kent voor jou geen geheimen meer. Met behulp van de mashup tafel manipuleren we de betekenis van beelden door ze in een andere context te plaatsen.


Nu de voortdurende mediastroom niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, is het soms moeilijk te achterhalen hoe die onze gevoelens, onze kennis en ons gedrag beïnvloedt. Tijdens deze workshop ondervinden leerlingen op een actieve manier wat propaganda is. Ze gaan aan de slag met beelden en ontdekken met behulp van de mashup tafel hoe deze van betekenis veranderen zodra je ze in een andere context plaatst.

De workshop Media Mashup wordt geboekt voor 1 dag en bestaat uit 2 delen:

Deel 1: Hoe herken je propaganda? Welke technieken worden in propagandafilms toegepast? Is propaganda iets van vroeger of is het ook vandaag nog actueel? Met behulp van de mashup tafel ontdek je hoe de betekenis van beelden eenvoudig gemanipuleerd kan worden door ze in een andere context te plaatsen. Wat gebeurt er met een beeld als je het naast andere beelden zet? Welke invloed heeft muziek op de perceptie van beelden?

Deel 2: Leerlingen gaan aan de slag met hun eigen propagandafilm. Na een uitgebreide brainstormsessie schrijven we een scenario, creëren we een storyboard en verwerken onze gefilmde beelden in een montage. Daarbij houden we uiteraard rekening met alle trucs en technieken uit de propagandamachine.

 

--

wie: filmdocent JEF. komt een hele dag naar school (de school zorgt voor: 2 klasgroepen (vm + nm)
waar: op school
max: 25 leelingen/begeleider/klasgroep

 

--

De school voorziet:

• Een lokaal dat voldoet aan volgende voorwaarden:

- minstens 30m²: tijdens de workshops wordt er in groepjes met beeld en geluid gewerkt. Hiervoor is voldoende ruimte nodig om elkaar niet te storen. Dus liefst mogelijkheid voorzien om ook buiten de workshopruimte (speelplaats, turnzaal?) aan de slag te gaan.

- voldoende bereikbare stopcontacten en/of verdeeldozen

- een tv met afstandsbediening en HDMI-ingang OF beamer/smartboard met een HDMI ingang + geluidsinstallatie (een klein paar audio speakers volstaat).

- wifi: gelieve ervoor te zorgen dat de inloggegevens gekend zijn;

- (enkele) tafels en stoelen aan de kant geschoven;

- het is altijd fijn als alles voor aanvang klaar staat.

• Een ruimte die afgesloten kan worden en waar het materiaal veilig kan opgeborgen worden. Het materiaal wordt op voorhand geleverd. Gelieve de nodige mensen te verwittigen van de levering en / of ophaling van het workshopmateriaal.

TITEL MEDIA MASH-UP – FILMWORKSHOP
UITVOERDER JEF.
PRIJS € 8,50/LEERLING; MINIMUM € 124/GROEP/BEGELEIDER
DUUR HELE DAG
DOELGROEP 3DE SECUNDAIR, 4DE SECUNDAIR, 5DE SECUNDAIR, 6DE SECUNDAIR